sreda, 17. oktober 2007

Skrivnost je pojasnjena!

To sem zadnjič dobila na mail: Študija je pokazala povezavo med bakterijami, ki živijo v prebavilih človeka, in neustavljivo željo po čokoladi. Izvedli so jo švicarski znanstveniki in v njej dokazali, da imajo odvisniki od čokolade v prebavnem sistemu drugačno bakterijsko floro kot tisti, ki jih čokolada ne mami. Enako velja tudi za druge vrste hrane: kaže, da so črevesne bakterije tiste, ki določajo, ali nam bolj „dišijo" solate in sadje ali meso in slaščice.

Izsledki študije so pomembni zato, ker nakazujejo nove možnosti zdravljenja nekaterih vrst debelosti. Naselitev določenih bakterij v prebavila bi lahko postalo del zdravljenja. Raziskovalci so tudi priznali, kaj je bilo pri študiji najtežje: najti enajst moških, ki sploh ne marajo čokolade.

Študija je potekala tako, da so pet dni zapored primerjali urin in kri enajstih moških, ki so vsak dan jedli čokolado z urinom in krvjo enajstih moških, ki jim za čokolado ni bilo mar. Izvidi so se pomembno razlikovali v desetih merjenih parametrih. Aminokisline glicin so denimo izmerili več pri odvisnikih od čokolade, taurina pa so našli več pri tistih, ki čokolade ne marajo.

Vprašanje, na katerega bodo morali odgovoriti v bodoče, pa je, ali bakterije povzročajo željo po čokoladi ali velja obratno: da način prehrane v zgodnjih letih vpliva na sestavo bakterijske flore prebavil.

I admit, I'm a chocoholic! (in nisem sama kriva :)

5 komentarjev:

  1. Obstaja kje kaka ženska ki ni odvisna od čokolade? :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Tole so pa zelo koristni podatki! Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  3. @prelc: Bolj težko najdeš kakšno, ampak očitno so imeli probleme tudi z iskanjem moških, ki ne marajo čokolade:)

    @carmen: ja, dober izgovor je, da nisi sam kriv, da poješ toliko čokolade, saj veš, bakterije in te stvari:)

    OdgovoriIzbriši
  4. hm, moja mati bi bla primerna :D (jst mam pa očitno fotkotove gene :D))

    OdgovoriIzbriši
  5. Jz ne morem bit drugo kot chocoholic - po obeh :)

    OdgovoriIzbriši